Skip to main content

 

Voor bijna iedere ouder wel herkenbaar: je bent gek op je kinderen.. maar soms kun je ze wel achter het behang plakken! Helemaal als je net even bezig bent en je kind blijft maar om een koekje zeuren. Soms is het dan heerlijk rustgevend om je kind achter de tv, laptop of tablet te parkeren, om hem/haar maar even zoet te houden! Maar hier begint het dilemma: eigenlijk wil je niet dat je kind te veel achter een beeldscherm zit. Je wilt ook dat je kind genoeg tijd aan school besteedt, lekker buiten speelt, creatief aan de slag gaat en zelf spelletjes bedenkt. Best lastig om hier een middenweg in te vinden! Hoe moet je nou omgaan met de schermtijd van je kind? De Bijlesmeester geeft tips!

 

  1. Maak goede afspraken

Er is een stuk minder discussie in huis als iedereen weet wat ‘de schermregels van het huis’ zijn. Spreek vaste momenten af dat je kind achter een scherm mag, en probeer zelf hier zelf ook het goede voorbeeld in te geven. Zo weet je kind waar het aan toe is, en leert ook dat het op een gegeven moment weer tijd is om iets anders te gaan doen dan achter een beeldscherm zitten.

 

Veel ouders vragen zich af hoeveel schermtijd per dag de max is voor kinderen. Hier zijn eigenlijk geen goed onderbouwde regels voor; je kunt het beste bedenken wat jij belangrijk vindt en wat past in het ritme van het gezin.

 

Zo kun je beslissen dat je kind pas achter een beeldscherm mag als al het schoolwerk is gedaan. In de vakantie valt dit weg; ook dan is het goed om te bedenken wat jij belangrijk vindt dat je kind doet op een dag voordat er televisie wordt gekeken of wordt gegamed. Hierbij kun je denken aan aankleden, tanden poetsen, taakjes in het huis, even buiten bewegen en lezen.

 

Je kunt het ook over een andere boeg gooien en afspraken als volgt opstellen:

  • Je kind mag op een beeldscherm als jij gaat koken, tot aan het avondeten.
  • Geen schermtijd een uur voor het slapen gaan
  • Geen telefoons tijdens het eten

 

Grote kans dat er in jullie huis meerdere schermen zijn waar je kind wel eens gebruik van maakt: tv, laptop, tablet, telefoon. Maak daarom ook afspraken per toestel! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat als ze niet meer op de laptop mogen, ze dan maar spelletjes op een telefoon gaan spelen!

 

  1. Bied alternatieven

Wil je toch de schermtijd enigszins beperken? Bedenk leuke alternatieven. Maak samen met je kind een lijst met leuke activiteiten dat het kan doen als hij of zij zich verveelt. Richt een hoekje in de woonkamer in met een plank met leuke boeken en een mand met knutsel- en tekenspullen, zodat je kind daar ook sneller naar grijpt. Betrek je kinderen bij het koken van de avondmaaltijd, zodat je ze ook dan in de gaten kunt houden. Of creëer nieuwe gewoontes met het hele gezin, zoals na het eten met zijn allen een rondje lopen in plaats van allemaal weer achter een scherm te duiken. Meer tijd voor elkaar!

 

  1. Invloed hebben op wat ze doen

Achter een scherm zitten hoeft natuurlijk niet per se iets negatiefs te zijn. Hoewel het goed is voor de ontwikkeling van je kind om veel andere dingen te doen, kunnen ze een hoop leren en ontdekken achter hun beeldscherm! Je kunt proberen wat invloed uit te oefenen op wát ze kijken door bijvoorbeeld een mapje aan te maken met leuke filmpjes of een afspeellijst op Netflix. En natuurlijk kun je nog veel meer met die beeldschermen dan alleen filmpjes kijken en spelletjes doen! Denk eens aan het downloaden van leuke luisterverhalen voor je kind! En heb je al educatieve apps op je toestel gezet? Omdat online leren een stuk interactiever is dan uit een boekje, vinden kinderen dit vaak heel leuk om te doen en voelt het niet eens als leren!

 

Daarom heeft De Bijlesmeester de Online Leerwereld ontwikkeld. Ideaal om je kind tijdens schermtijd toch lekker leerzaam bezig te laten zijn! In de Online Leerwereld van De Bijlesmeester kan jouw kind oefenen met basisschoolvakken zoals taal, rekenen en begrijpend lezen. Snapt jouw kind een opdracht niet? Geen probleem, bij elke vraag staat de uitwerking en/of een uitlegvideo! Er is binnen ons systeem zelfs een speciale functie waar ouders kunnen zien wat er geoefend is en hoe het ging tijdens het oefenen! Bekijk hier de Online Leerwereld!

 

Zoals je ziet is er genoeg leuk online materiaal te vinden dat geschikt is voor je kind. Kies samen met je kind iets leuks uit zodat je je kind onbezorgd bezig kunt houden! Zorg ook dat je kind enigszins op de hoogte is van de gevaren online en spreek af dat je kind jou aanspreekt als het toch iets raars of onprettigs op het scherm ziet verschijnen.

 

Op deze manier kan schermtijd heel ontspannend of educatief zijn. En van schermtijd kun je ook een gezamenlijk momentje maken! Voor je kind is samen met papa of mama een spel spelen of een film(pje) kijken een heel bijzonder moment. Ook voor de band met zusjes of broertjes is het leuk om samen iets te doen of te kijken!

 

Zo houd je schermtijd gezellig!