Skip to main content

De hele dag vakken vullen, een krantenwijk lopen in de regen, avonden lang drankjes serveren… allemaal vermoeiende, maar populaire bijbaantjes. Populair, omdat veel mensen niet weten wat voor fantastische opties er nog meer zijn! Misschien heb je zelf wel eens bijles gehad, of ken je iemand die bijles heeft gehad of heeft gegeven. Maar wist je dat je bij De Bijlesmeester zelf ook bijles kunt gaan geven? En wist je dat bijles geven één van de meest voordelige en leerzame bijbaantjes is? Lees in deze blog waarom!

Leerlingen helpen, daar heel veel van leren en ondertussen geld verdienen: wie wil dat nou niet? Als je bijles geeft, help je leerlingen verder met vakken waar een wat extra ondersteuning nodig is, of juist wat extra uitdaging. Zodra dit vruchten begint af te werpen geeft dat natuurlijk een groot gevoel van voldoening! Door jouw toedoen heeft iemand anders een succeservaring in iets waar hij / zij al jaren tegenaan hikt, of wordt iemand uitgedaagd in iets waar hij / zij al zijn motivatie kwijt was. En naast dat het waardevol is voor de leerling, haal jij er zelf ook heel veel uit. Je doet (misschien wel voor het eerst) ervaring op met stof aanleren aan een ander. Je bent dan bezig met je didactische vaardigheden en je probeert je te verplaatsen in een ander. Waar zit precies de onduidelijkheid, waardoor de leerling zich de stof niet eigen kan maken? Het overbrengen van informatie die in jouw hoofd heel logisch lijkt, maar voor een ander abacadabra is, is een leuke uitdaging. Bovendien fris je op deze manier ook je eigen kennis over het betreffende vak op en blijf je jezelf ontwikkelen in de lesstof. Je onthoudt het immers het beste als je het aan iemand anders hebt uitgelegd!

Het fijne aan bijles geven is natuurlijk ook dat je zelf je werk mag indelen, zolang je het allemaal kan plannen. Je kiest zelf hoeveel leerlingen je bijles wil geven. Voor een bijles zijn maar twee mensen nodig: jij en de leerling. Dit betekent dat jij zelf in overleg met de leerling een tijd uitkiest die voor jou goed uitkomt. Je plant dan steeds 30 lessen in op die tijd. Als middelbare scholier of student met een volle weekagenda is dit natuurlijk ideaal! Je hebt ook invloed op de locatie van de bijles, want jij beslist zelf welke leerlingen je bijles wil geven. Geen zin in verre reizen? Neem dan gewoon alleen leerlingen aan die om de hoek wonen. Je bent dan in no-time op je werk. Zo vul je bij De Bijlesmeester je werk geheel zelf in, naar je eigen wensen.

Als er een nieuwe aanvraag komt vanuit een leerling bij jou in de buurt, krijg je een email met daarin alle nuttige info. Je kunt zo zelf beoordelen of jij in het betreffende vak bijles wil geven op het gevraagde niveau. Het zijn aanvragen voor zowel de basisschool als de middelbare school, en voor alle klassen en alle vakken. Ook kun je beoordelen of de locatie voor jou goed uitkomt, en natuurlijk of je überhaupt behoefte hebt aan een nieuwe leerling! Je zit dus nergens aan vast en er wordt je nooit iets verplicht.

Ook nog een interessant feitje over bijles geven: bijna iedereen kan het! Iedereen heeft wel een vak waar hij / zij goed in is. Hoe zonde zou het zijn als je dat talent nooit met andere mensen deelt? Misschien vind je het spannend om de stof aan een ander te moeten uitleggen, en dan ook nog eens aan iemand die je (nog) niet kent. Maar je zult zien dat je vanzelf leert hoe dit werkt en hoe je dit het beste aan kunt pakken. Simpelweg ervaring opdoen in het geven van bijles is heel leerzaam. Iedereen kan het leren, wees daarom niet onzeker. Op deze manier is bijles geven juist een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten, met hen aan de slag te gaan en het heel gezellig te hebben!

Natuurlijk krijg je er ook nog geld voor. Bijles geven is een relatief voordelige bijbaan! Je zult per uur zeker meer verdienen dan in de gemiddelde supermarkt. Dat is makkelijk geld verdienen, als je je eigen werktijden mag indelen en zelf de locatie kiest! Als werkervaring staat dit ook heel goed op je CV. Dat jij ervaring hebt in het coachen / verder helpen van leerlingen met een bepaald vak, vindt een werkgever zeker waardevoller dan dat je jarenlang vakken hebt gevuld. Het laat zien dat je vaardigheden hebt ontwikkeld in het begeleiden van anderen, dat je communicatief vaardig bent en dat je gemotiveerd bent om het beste uit iemand te halen. Dat is zeker wat waard!

Genoeg redenen dus om het gewoon te doen. Twijfel niet langer en kom lekker bij De Bijlesmeester werken. Je kunt je hier gemakkelijk inschrijven al bijles docent. Kijk daar ook even het filmpje over de ervaringen van onze bijlesdocenten. Wie weet heb je er over een tijdje wat leuke bijlesleerlingen bij!