Skip to main content

Op de middelbare school zal jouw kind voor het eerst te maken krijgen met toetsweken. Dit is een week waarin een kind bijna dagelijks een toets heeft. De eerste toetsweek, maar ook alle latere toetsweken, kunnen behoorlijk spannend zijn. Jouw kind moet immers veel stof zich eigen maken in een korte periode. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel. Om jouw kind hiermee te helpen hebben wij enkele tips verzameld.

1. Forceer de hulp niet

Wanneer jij je constant bemoeit met jouw kind en zijn of haar toetsen dan kan dit er juist toe leiden dat jouw kind de hulp niet meer toestaat en zijn motivatie verliest. Het is dus prima om aan jouw kind te vragen of je hem of haar kan helpen, maar forceer het niet. Forceren zorgt er alleen voor dat jouw kind niet meer op jouw hulp zal gaan vragen.

2. Help eventueel met het maken van een schema

Een goede planning is essentieel om de toetsweek goed door te komen. Als ouder kun je hier goed bij helpen. Maak een realistisch schema waarmee jouw kind zich goed kan voorbereiden op al zijn toetsen. Vergeet echter niet om voldoende rustmomenten in te plannen. Rustmomenten voorkomen stress en zorgen ervoor dat jouw kind alle geleerde stof kan verwerken. Help dus met het maken van een gebalanceerd schema.

3. Wees trots op jouw kind

Wanneer jouw kind elke dag hard aan het leren is of een goed punt haalt, mag hij of zij hier best voor beloond worden. Zo kan je bijvoorbeeld de favoriete maaltijd van jouw kind bereiden, of een kleinigheid geven aan het einde van de toetsweek. Dat geeft extra motivatie, niet alleen voor deze toetsweek, maar ook voor de volgende toetsweken.

4. Zorg dat jouw kind een goede leeromgeving heeft

Een goede leeromgeving houdt in: een ruimte waar het rustig en opgeruimd is. Dit kan de woonkamer zijn, maar ook de slaapkamer van jouw kind. Jij kunt hierbij helpen door de kamer netjes te maken en ervoor te zorgen dat er niet te veel herrie is.

5. Let op de gezondheid van jouw kind

Kinderen op de middelbare school hebben nog weleens de neiging om het leren uit te stellen en de laatste dagen tot diep in de nacht door te gaan. Dit is natuurlijk allesbehalve gezond. Bovendien zal de vermoeidheid er waarschijnlijk voor zorgen dat jouw kind niet goed kan presteren. Let er dus goed op dat jouw kind dit niet doet. Zelfs als hij of zij niet goed is voorbereid, is het nemen van een goede nachtrust verstandiger dan de hele nacht doorleren.

Met deze tips kun je jouw kind ondersteunen bij zijn of haar toetsweek. Door de hulp niet te forceren, het helpen met het opstellen van een schema, een positieve instelling te hebben en zorg te dragen voor een goede leeromgeving en gezonde leefstijl van jouw kind, zullen jullie samen de toetsweken prettig door kunnen komen!