Skip to main content

In de tweede of derde klas van de middelbare school is het dan zover: de profielkeuze moet worden gemaakt. Sommige kinderen weten al lang wat ze willen, maar dit geldt niet voor alle kinderen. Als ouder wil je natuurlijk steun bieden waar dit nodig is, en daarvoor is deze blog. Wij laten jou zien waar jij jouw kind bij kan helpen bij het maken van een profielkeuze.

Wat is de profielkeuze?

Waarschijnlijk weet je wel ongeveer wat de profielkeuze is, maar we gaan het toch nog even kort samenvatten. In de bovenbouw van de middelbare school heeft jouw kind niet meer alle vakken die hij of zij in de onderbouw had. Jouw kind kiest bij de profielkeuze zelf welke vakken hij of zij wil volgen. Over het algemeen zijn er vier profielen. Elk profiel heeft een ander vakkenpakket waar jouw kind uit kan kiezen. Daarnaast is er vaak nog een vrije keuzeruimte voor een extra vak.

De profielkeuze bepaalt welke richting jouw kind in de toekomst op zal gaan. Welke vakken hij of zij kiest, bepaalt deels welke vervolgopleidingen hij of zij kan gaan doen of juist niet meer kan gaan doen. Hier moeten jij en jouw kind echter niet te zwaar aan tillen. Er zijn uiteindelijk altijd nog wel mogelijkheden om toch een andere richting qua vervolgopleiding in te slaan.

Praat er veel over

Jouw kind zal erachter moeten komen welke vakken hij of zij leuk vindt en in welke richting hij of zij een vervolgopleiding zou willen doen. Op die manier kan hij of zij de vakken kiezen die hierbij passen. Jouw kind kan hier natuurlijk met jou over praten, maar je kun hem of haar ook aanraden om eens een bezoekje te brengen aan zijn mentor of de decaan. De mentor weet hoe jouw kind op school is en de decaan weet alles over vervolgopleidingen. Al deze verschillende gesprekken en natuurlijk de hulp van de vrienden van jouw kind, dragen bij aan het kunnen maken van de juiste keuze.

Forceer niks

Misschien is het jouw droom wel dat jouw kind geneeskunde of natuurkunde gaat studeren, maar indien jouw kind biologie of natuurkunde helemaal niks vindt dan wordt dit natuurlijk moeilijk. Het is belangrijk dat je als ouder de profielkeuze niet opdringt aan jouw kind, ze moeten het echt zelf willen. Wanneer kinderen een profiel kiezen die ze helemaal niet leuk vinden, zullen ze minder gemotiveerd zijn en zal het halen van goede cijfers een stuk moeilijker worden.

Een beroepskeuze test

Wanneer jouw kind echt geen idee heeft wat hij of zij in de toekomst wil gaan doen, dan zijn er nog bureaus die testen aanbieden die wellicht kunnen helpen. Hierbij wordt een profiel gekozen gebaseerd op onder andere een persoonlijkheidstest. Een test als deze kan jouw kind een duidelijk overzicht geven van zijn of haar interesses en op die manier helpen bij de profielkeuze. De decaan van jouw kind weet hier meer over.

De profielkeuze maken kan lastig zijn en je kunt deze keuze helaas niet voor jouw kind maken, maar je kunt wel steun bieden. Door er veel over te praten en jouw kind eventueel een test te laten doen, kunnen jullie al heel ver komen en komt het meestal wel goed. Bovendien zijn er zelfs bij een verkeerde keuze nog veel mogelijkheden, zoals het volgen van een extra vak. Maak je dus niet teveel zorgen!