Skip to main content

De meeste kinderen zijn na acht jaar de basisschool wel zat, het is tijd om naar de brugklas te gaan. Een spannende stap, want het is tijd om de veilige haven te verlaten. Veel kinderen ervaren stress en spanning tijdens deze overstap. Beginnen op een nieuwe school met nieuwe klasgenoten, vakken en leraren kan de nodige paniek veroorzaken. Alles is nieuw en het kan flink wennen zijn om plotseling weer de jongste te zijn. Ook heeft een kind vaak even tijd nodig om te wennen aan het nieuwe onderwijssysteem. Herken je je eigen kind hierin? Wees niet bang, wij hebben de 8 beste tips voor je op een rijtje gezet!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding begint al bij de open dagen. Neem de tijd om verschillende scholen te bezoeken. Mocht je kind nog eventuele twijfels hebben, ga hierover met elkaar in gesprek en geef het kind een steuntje in de rug waar nodig is. Het praten over middelbaar onderwijs helpt kinderen een realistisch beeld te krijgen over de middelbare school. Maak eventueel lijstjes mocht het kind twijfelen tussen meerdere scholen, schrijf de plus en minpunten van elke school op. Het is belangrijk dat je kind echt zelf de keuze maakt en hier ook achter staat.

2. Bijles

Het kan zijn dat een kind veel onzekerheid ervaart wat betreft een bepaald vak. Het kan veel stress wegnemen om voor (of tijdens) de middelbare school het desbetreffende vak bij te spijkeren. Zo leert je kind al bij het eerste huiswerk dat het slim en prettig is om goed te plannen, daarom is het verstandig om vanaf het begin hulp en begeleiding aan te bieden bij het huiswerk. Mocht je kind geen bijles nodig hebben, dan kan het alsnog goed zijn om alvast een kijkje te nemen in de nieuwe schoolboeken. Zo krijgt je kind een beetje een beeld van wat de nieuwe vakken inhouden en wat het niveau gaat zijn. De Bijlesmeester organiseert aan huis, zodat kinderen altijd in een vertrouwde omgeving worden geholpen en ouders worden ontzorgt. Zo gaat je kind vol zelfvertrouwen de middelbare school in!

3. Een nieuwe start maken

Als kinderen in aanraking zijn gekomen met pestgedrag op de basisschool kan het zijn dat ze extra opzien tegen het maken van een nieuwe start op de middelbare school. Is dit het geval bij je kind? Kinderen denken vaak “als het al niet lukt in een klas met allemaal mensen die ik wel ken, waarom zou het dan lukken in een klas met mensen die ik helemaal niet ken?” Vaak kan het juist een voordeel zijn om naar een nieuwe klas te gaan, je kunt zo een nieuwe start maken. Praat met je kind over het maken van nieuwe vrienden en het omgaan met eventuele ‘pestkoppen’. Zo kan je je jonge puber helpen zich wat zekerder te voelen de eerste weken op de middelbare school.

4. Plannen

Huiswerk is vaak iets waar de nieuwe brugpiepers even aan moeten wennen, er kan opeens heel veel op ze afkomen, daarom is het belangrijk goed te plannen. Misschien heeft je kind dit al meegekregen op de basisschool, dan is dat heel mooi meegenomen. Heeft je kind nog moeite met plannen? Schaf samen een goede agenda aan en ga aan de slag. Hou wat meer tijd over om hier echt even samen voor te gaan zitten. Goed plannen kan heel veel stress wegnemen, vooral in de eerste maanden van de middelbare school kan het prettig zijn een goed schema te hebben. Na thuiskomst is het fijn voor het kind om eerst even te ontspannen en daarna aan de slag te gaan met het huiswerk. Spreek wel een duidelijke tijd voor het huiswerk af, om uitstelgedrag te voorkomen.

5. Goed uitrusten

De laatste weken van de zomervakantie kan het verstandig zijn om alvast in het schoolritme te komen, vroeg naar bed gaan en niet al te laat op staan. Een kind dat uitgerust aan de middelbare school begint zal minder moeite hebben met het nieuwe schoolritme. Het kan verstandig zijn als ouder om tijdens de eerste paar weken van je kind op de middelbare school wat meer thuis te zijn. Voor een vermoeid kind kan het heel prettig zijn als er iemand thuis is die hem of haar opvangt na school. Een ouder om te praten over school, om te helpen bij eventuele problemen, om huiswerk mee te plannen en leerwerk te overhoren. Dit zal misschien niet alle schooldagen van de week haalbaar zijn, maar in deze beginperiode kan het best een verstandige overweging zijn om af en toe wat meer vrije uren op te nemen.

6. Creëer een rustige leeromgeving

Aansluitend op tip 5, is het ook heel belangrijk een rustige leeromgeving voor je kind te creëren. Dit kan in zijn of haar eigen kamer zijn, maar ook in de keuken of aan de woontafel. Op een vaste plek komt het kind sneller in ‘huiswerk modus’, bespreek met je kind naar welke plek de voorkeur gaat. Een onrustige leeromgeving kan uitstelgedrag bevorderen. Heeft je kind moeite met concentratie? Dan kan een gehoorbeschermer in de vorm van een koptelefoon een goede aanschaf zijn. Belangrijk is dat er zo min mogelijk afleiding is, maak daarom afspraken met je kind over tablets, telefoons, televisie etc..

7. Schaf de materialen aan

Heel belangrijk en mag zeker niet missen in dit lijstje: de materialen. Zorg dat je de boeken en materialen op tijd aanschaft. Het kan fijn zijn voor een kind om rustig de boeken door te nemen voordat hij of zij begint aan de middelbare school. Schaf samen de juiste schriften, pennen en andere spullen aan, dit kan ook een leuk uitje zijn samen. Het is heel belangrijk een goede en overzichtelijke agenda aan te schaffen voor je kind, deze gaat vaak nodig zijn namelijk.

8. Leren om effectief en efficiënt te leren

Een les waarin enkel uitleg wordt gegeven over een specifiek moeilijk onderwerp helpt op korte termijn een beter cijfer te halen. Maar op de lange termijn verbeteren deze lessen op geen enkele manier het leerproces van je kind. Uiteindelijk weet je kind namelijk nog steeds niet hoe hij/zij de volgende keer ‘zelf’ een soortgelijk obstakel kan oplossen. Oefenen met je kind gaat over veel meer dan alleen hogere cijfers halen, leren stopt nooit; het gaat je hele leven door. Daarom is het belangrijk te investeren in de aanpak van het leerproces van je kind. Hiervoor heeft De Bijlesmeester een aanpak ontwikkeld: het 30 lessenplan. Hiermee leert je kind HOE te leren! Aan de hand van dit boekje ontwikkelt je kind nieuwe leergewoontes voor de lange termijn.

Dit waren ze dan, de tips! Onthou wel: ieder kind is anders en reageert ook anders op de start van de middelbare school. De Bijlesmeester wil dat kinderen met plezier naar school gaan. Communicatie is het allerbelangrijkst, communiceer met je kind en bied hulp aan waar nodig is. Zo maakt je kind vol zelfvertrouwen deze nieuwe, maar leuke overstap!