Skip to main content

Nieuwsgierig naar eten

Vaak wanneer kinderen een nieuw, gezond gerecht horen waar veel groenten in zit, worden ze nog niet heel enthousiast om te eten. Maar wanneer ze zelf aan de slag mogen met dat nieuwe gerecht, worden ze nieuwsgierig. Kinderen vinden het heerlijk om creatief en zelf bezig te zijn. Ze zien welke groenten erin gaan, hoe die eruitzien en ze heten. Wanneer ze dat nieuwe gezonde gerecht maken, zullen ze, hoe mislukt het gerecht er ook uit ziet, toch even proberen. Want na een middag zwoegen in de keuken, worden ze toch wel nieuwsgierig.

Leerzaam

Koken is voor kinderen ontzettend leerzaam. Ze leren verschillende vaardigheden. Wanneer u samen kookt, leert uw kind samenwerken. Ze leren hoe je moet wegen op een weegschaal en wat gewicht is, de namen van ingrediënten, keukengerei en gerechten. Ook leren ze hoe ze kunnen timen als een gerecht 25 minuten in de oven moet. Daarnaast trainen ze de leesvaardigheid en volgen van aanwijzingen van een recept. Veel kinderen vinden op school meten erg lastig. Het omrekenen van de abstracte liter naar mL vinden kinderen erg lastig maar wanneer ze dit in de praktijk zien, wordt dit al een stuk makkelijker.Daarnaast trainen ze heel veel motorische vaardigheden. Vooral met rollen, kneden, snijden en roeren trainen kinderen hele andere motorische bewegingen dan bij het normale schrijven op school.

Zelfstandigheid

Uw kind leert veel zelfstandigheid. Eerst kunt u nog wat helpen maar, langzaam aan kunt u later uw kind steeds meer loslaten en kan uw kind zelf aan de slag. In het begin kunt u samen boodschappen doen en koken maar later kan uw kind ook even zelf naar de supermarkt lopen om de ingrediënten voor bijvoorbeeld de cake te halen. Uw kind leert dan zelfstandigheid en ervaart ook veel eigenaarschap over zijn/haar werk. Het is zijn/haar eigengemaakte, zelf gehaalde cake. Dit zorgt ook weer voor veel zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen

Koken kan erg goed zijn voor het zelfvertrouwen van uw kind. Wanneer een kind druk bezig is met koken en iemand loopt binnen die zegt: ’Wat ruikt het hier lekker!’ is dat een boost voor het zelfvertrouwen van uw kind. Met koken maakt het kind van losse ingrediënten een lekker gerecht. Dit is heel beeldend en belonend. Daarnaast leert uw kind ook omgaan met teleurstellingen. Wanneer bijvoorbeeld de bananencake inzakt, kunt u positief blijven met ‘Ach, dan maken we toch gewoon een nieuwe’ of ‘Hij smaakt nog steeds heerlijk’. Uw kind leert dan omgaan met kleine teleurstellingen en hoe hij/zij weer positief door kan gaan.

Dit zijn verschillende redenen waarom koken met uw kind super is voor de ontwikkeling van uw kind. Om samen koken makkelijker te maken, zijn hier wat tips!

Tips voor koken met kinderen

  1. Betrek uw kinderen bij het bedenken van het gerecht. Wat gaan we eten!? Laat ze meedenken
  2. Blijf positief, stimulerend en laat kinderen veel zelf doen
  3. Verzin een leuke en spannende naam voor het gerecht!
  4. Geef complimenten over het gerecht
  5. Nu komt wat voor veel ouders een verschrikking is! Boodschappen doen. Geef de kinderen hun eigen lijstje en laat ze alles verzamelen.
  6. Laat ze, als dat mogelijk is, zelf de kosten van het gerecht berekenen. Het is natuurlijk belangrijk dat ze genoeg geld hebben om te betalen.
  7. Probeer met munt en briefgeld te betalen i.p.v. te pinnen.
  8. Laat kinderen zelf de ingrediënten afwegen
  9. Laat kinderen zelf op internet zoeken naar een gaaf gerecht wat ze zouden willen maken
  10. Laat, als het mogelijk is, de kinderen zelf naar de supermarkt gaan. Hierdoor leren ze zelfstandigheid en omgaan met geld.