Skip to main content

Dit jaar vieren we Koningsdag, omgedoopt tot ‘Woningsdag’, thuis met het gezin. De vrijmarkt, Koningsspelen en openluchtevenementen slaan we dit jaar helaas over door de corona-maatregelen. Maar geen zorgen, ook in je eigen woning zijn er genoeg manieren om deze dag tot een feest te maken!

Om 09:45 uur zullen in heel Nederland de klokken luiden: Koningsdag is begonnen! Om 10:00 uur gaat iedereen in de deuropening of op het balkon staan om gezamenlijk het Wilhelmus te zingen. Hang samen met je kinderen de vlag uit en dan kan de pret beginnen!

Start de dag feestelijk en laat je kinderen hun eigen kroon versieren. Via deze link [link naar downloadpagina] kun je de Bijlesmeester-kroon GRATIS uitprinten! Leg kleurpotloden, stiften en stickers klaar en leef jullie uit! Misschien kun je zelfs oranje veren kopen om de kroon helemaal af te maken. Zo voelen je kinderen zich vandaag ook koningen en koninginnen. Hul jezelf allemaal van top tot teen in een oranje outfit en teken vlaggetjes op jullie wangen. Kroon op, en tada! De feeststemming zit er gegarandeerd in!

Ook leuk: tuig de woonkamer, het balkon of de tuin helemaal op in het oranje, met oranje slingers en vlaggetjes. Haal lekkere oranje tompouces in huis of bak gezamenlijk iets lekkers, bijvoorbeeld een cake of worteltaart. Deze kunnen de kinderen vervolgens versieren met oranje glazuur. Zet ook andere oranje hapjes klaar, zoals wokkel chips, oranje bitterballen (ja, die bestaan echt!) of wat dacht je van stukjes mango, mandarijntjes of zelfs worteltjes, om op de gezonde tour te gaan. En maak jullie eigen oranje drankje: een grote kan lekkere limonade met ijsblokjes, jus d’orange of een zelfgemaakte oranje smoothie. Zet alles gezellig op tafel en deze Koninklijke ruimte is nu helemaal klaar voor jullie Woningsdag-feestje!

‘s Middags is het tijd voor een spelletjesmiddag. Tijd om de bordspellen en het pak kaarten uit de kast te halen! Speciaal voor deze dag heeft de Bijlesmeester een Koningsdag-memorie gemaakt. Deze is hier [link naar downloadpagina] GRATIS te downloaden. Superleuk om dit memorie-spel in Koninklijk thema samen te spelen. Misschien kunnen jullie er zelfs een competitie van maken? De winnaar mag een tweede tompouce!

Om 16:00 uur is het tijd voor de Nationale Toost. In heel Nederland wordt die tegelijkertijd uitgebracht door iedereen.. op de gezondheid van iedereen! We proosten dus niet alleen op de verjaardag van de koning, maar ook om even stil te staan bij waarom we Koningsdag dit jaar thuis vieren: om ervoor te zorgen dat iedereen zo gezond mogelijk blijft! Dus schenk nog een glas van jullie oranje drankje in en hef het glas!

Ga daarna lekker met je kinderen de keuken in en kook een vorstelijke koningsmaaltijd. Kook iets wat bij het hele gezin in de smaak valt of probeer iets nieuws uit. Of ga de uitdaging aan: maak een compleet oranje menu. Er mogen alleen maar oranje dingen op tafel! Denk bijvoorbeeld aan een lekker pompoensoepje om mee te beginnen. Als hoofdgerecht kun je een oranje pasta maken (met een oranje saus van tomatenblokjes en crème fraîche), een kipschnitzel met zoete aardappelfrietjes en wortels, of wat dacht je van oranje pizza! Er zijn online genoeg leuke recepten te vinden. Natuurlijk eindig je met een heerlijke oranje pudding, vla of nog een plakje van de versierde cake. Eet dit allemaal aan een mooi gedekte oranje tafel en je kinderen zullen deze dag niet snel meer vergeten!