Skip to main content

Daar zit je dan… de hele dag binnen met je kind(eren) thuis. Komen de muren van het huis al op je af? Als je niet gewend bent om hele dagen thuis te zijn met je kind, zal dat best even wennen zijn, zo’n thuisisolatie met kinderen. Normaal gaat je kind naar school, maar nu de scholen al een maand gesloten zijn, ben jij waarschijnlijk veel extra tijd kwijt aan het vermaken van je kind. Je hebt misschien ook al flink meester of juf moeten spelen! Hoe zorg je ervoor dat het gezellig blijft als je zo op elkaars lip zit? Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet om er thuis alsnog iets leuks van te maken.

 

Geef er een positieve draai aan

Probeer er positieve kanten aan te zien: dit is dé kans om quality time met het gezin te besteden. Geniet van de tijd die je nu met je kinderen hebt, die je normaal misschien minder hebt. Nu is het de tijd om samen dingen te doen waar je normaal te druk voor bent! Gezellig samen ontbijten, samen een kopje thee of glas limonade tussendoor drinken, met een koekje erbij. Normaal weinig tijd om te koken? Probeer leuke nieuwe recepten uit en laat je kinderen helpen! Bedenk ‘s middags al samen wat je gaat maken en neem lekker de tijd om uitgebreid te koken. Ook is het leuk om samen een cake of koekjes te bakken en die de kinderen te laten versieren. Maak er een feestje in de keuken van!

 

Nu is ook de tijd voor bijvoorbeeld een filmmarathon, een spelletjesavond of iets creatiefs. Er zijn genoeg leuke activiteiten te bedenken om binnenshuis te doen. Dit brengt ons gelijk bij het volgende punt!

 

Lijst van leuke dingen

Maak samen met je kinderen een lijst van leuke dingen die je samen thuis of om het huis kunt doen. Wees creatief en origineel, en probeer ook gekke dingen te bedenken! Maak bijvoorbeeld samen een enorm kunstwerk op een groot doek of behangrol, bedenk een toneelstuk en voer dat uit of ga picknicken op de grond midden in de huiskamer. Kinderen vinden het al snel leuk als het nieuw en onbekend is. Elke dag als het schoolwerk af is, mag je kind een activiteit van de lijst kiezen. Gegarandeerd dat je kind het fantastisch vindt!

 

Zorg voor structuur

Je kinderen zullen waarschijnlijk een beetje een vakantiegevoel hebben: toch is het goed voor ze om ze wat structuur te geven. Het is natuurlijk wel belangrijk dat ze hun schoolwerk maken en geen achterstand oplopen. Maak samen met je kinderen een dagindeling en hang deze ergens op. Dit geeft houvast en dat is voor kinderen heel prettig. Bespreek wat je kinderen die dag aan schoolwerk moeten doen en spreek vaste momenten af waarop je samen een activiteit doet. Het beste is om de leuke activiteiten wat later op de dag te plannen. Je kinderen hebben dan iets om naar uit te kijken en zullen extra gemotiveerd zijn om hun schoolwerk af te krijgen. Zet in de dagindeling ook vaste tijden voor beeldschermen, zodat je kind precies weet wanneer hij mag gamen of filmpjes mag kijken. Je kind zal dan minder snel de hele dag zeuren of hij achter een beeldscherm mag.

Na het maken van de dagplanning kun je je kinderen 1 voor 1 op gang helpen met hun schoolwerk. Neem de leerstof met ze door, en als ze het begrijpen, kunnen ze zelfstandig verder gaan. Dan kun jij bijvoorbeeld aan de slag met je eigen werk. In de namiddag kun je je kinderen op een Ipad of achter de computer laten oefenen, bijvoorbeeld met onze ebooks. Hiermee kunnen ze zelfstandig oefenen en de antwoorden achterin opzoeken. Op die manier leren ze zelfstandig werken en heb jij even tijd voor jezelf.

 

Wissel tijd met de kinderen af

Als je samen met je partner thuis bent, kan het fijn zijn afspraken te maken over wie zich wanneer met de kinderen bezig houdt. Jullie hebben dan allebei om de beurt even tijd om te werken of iets voor jezelf te doen. Ben je alleen met de kinderen? Spreek dan vaste momenten op dat zij zelfstandig moeten werken of spelen, en vaste momenten dat ze jou vragen kunnen stellen over hun schoolwerk of jullie samen iets ondernemen. Het is ook fijn een keer per dag een moment in te plannen waarop iedereen zich even kan terugtrekken en tot rust kan komen. Bijvoorbeeld door iedereen op de eigen kamer te laten spelen.

 

Ga lekker naar buiten

Niet naar drukke plekken natuurlijk, maar misschien zijn er bij jou in de omgeving wel rustige, wat meer afgelegen plekken waar je toch met je kinderen van de natuur kunt genieten. Een wandelingetje door de buurt om even een frisse neus te halen kan ook al erg fijn zijn. Heb jij een tuin of balkon? Dit is het goede moment om deze plek wat op te knappen en extra gezellig te maken, zodat je af en toe lekker buiten kunt lunchen of avondeten, of er een spelletje kunt spelen.

 

Hopelijk helpen deze tips je om het thuis nog even vol te houden en met elkaar te genieten van de tijd voor elkaar!