Skip to main content

Voor kinderen is het erg spannend wanneer ze in een nieuwe klas terechtkomen, wat de reden hiervoor ook is. Misschien gaan ze naar de middelbare school of zijn ze van basisschool veranderd. Het is altijd spannend om het nieuwe schooljaar in een nieuwe klas te beginnen waar je niemand kent. Hierom hebben wij enkele tips die dit iets makkelijker maken.

Als eerste is het belangrijk om duidelijk te hebben dat jouw kind het misschien groter maakt dan nodig is. Een nieuwe klas is natuurlijk spannend, maar het brengt ook veel goede dingen met zich mee. Zo leert jouw kind sociale vaardigheden wanneer hij of zij de weg moet vinden in een nieuwe klas en nieuwe vriendschappen zal aangaan. Zie dus niet alleen de moeilijke maar ook zeker de goede kanten, en laat dit ook zien aan jouw kind.

1. Stel jouw kind gerust

Sommige kinderen denken in doemscenario’s wanneer het aankomt op een nieuwe klas, ze maken het spannender dan nodig is. Zelfs wanneer de andere kinderen elkaar al kennen is een nieuweling vaak interessant, en zal je echt niet de hele tijd in je eentje zitten. Het leven is geen Amerikaanse film waar de nieuweling wordt geschuwd.

2. Ga als ouder met de nieuwe leerkracht praten

Wanneer jouw kind, of jij als ouder, de start heel spannend vindt, dan kan je altijd in het begin van het schooljaar met de nieuwe leerkracht praten. Deze kan jou en jouw kind waarschijnlijk wel geruststellen. De docent kent de klas namelijk al en bovendien kan de docent jouw kind de eerste paar dagen begeleiden wanneer hij of zij moeite heeft met het vinden van aansluiting in de klas door hem of haar bijvoorbeeld aan enkele klasgenoten te introduceren.

3. Praat erover met je kind

Misschien vind jij als ouder het wel veel enger dan jouw kind, of vind jouw kind het wel spannend maar uit hij of zij het niet. Praten over de situatie is altijd verstandig. Wellicht kun je heel gemakkelijk aannames bij je kind wegnemen doordat jij zelf (of een broer of zus) ook bepaalde situaties hebt meegemaakt. Bovendien geeft prate jouw meer handvaten om jouw kind te helpen met deze overstap.

4. Waarschijnlijk is jouw kind niet de enige

De kans is groot dat jouw kind niet de enige nieuwe is in de klas, en zelfs als dat wel zo is zullen er vast kinderen zijn die ook eens ‘de nieuweling’ zijn geweest. Laat jouw kind weten dat hij niet de enige is en dat meerdere mensen door deze eerste dagen zijn gegaan. Zo voelt hij of zij zich in ieder geval een stuk minder alleen voelt.

Wij hebben er het volste vertrouwen in dat met behulp van deze tips alles goed gaat komen en jouw kind weer een leuk schooljaar tegemoet gaat met leuke nieuwe vrienden!

Bonustip

Zorg dat jouw kind op tijd hulp krijgt bij een vak als hij of zij dit moeilijk vindt. Wanneer kinderen een vak moeilijk vinden, het huiswerk niet goed kunnen maken en/of tegenvallende resultaten terug krijgen, zullen zij sneller minder lekker in hun vel zitten. Dan kan het maken en onderhouden van sociale contacten ook lastiger zijn. De Bijlesmeester verzorgt bijles aan huis voor alle vakken van zowel de basisschool als middelbare school. Wacht dus niet te lang en neem vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen indien nodig binnen een week de eerste bijles regelen.