Skip to main content

Leren luisteren

Kinderen leren goed luisteren van muziek. Kinderen trainen hun auditieve/gehoor vaardigheid. Ze leren verschillen in klanken, woorden en tonen. Wanneer ze deze verschillen in muziek horen, is het ook makkelijker voor kinderen om onderscheid te maken tussen woorden, letters maar ook hun eigen spraak. Daarnaast wordt er in muziek op een spelende wijs heel veel woordenschat aangeleerd. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat kinderen die veel muziek luisteren, beter achtergrondruis kunnen filteren. Ze kunnen beter focussen op waar ze zich op moeten concentreren en raken minder afgeleid van achtergrondgeluid.

Leren spelen

Het leren spelen van een muziekinstrument is super leerzaam. Om muziek te maken moeten verschillende hersenhelften samenwerken. Je linker hersenhelft (spraak en intellect) en de rechter hersenhelft (gevoelstoestand) maken door muziek te spelen meer neuronale verbindingen in de hersenen. Hierdoor kunnen je hersenen beter samenwerken. Om een instrument te bespreken, moet je bladmuziek lezen, motorisch aansturen en luisteren of de klank goed is. Met muziek spelen worden er verbindingen gelegd met motorische en zintuigelijke vaardigheden. Daarnaast wordt, wanneer het kind een muziekstuk uit zijn/haar hoofd leert, ook nog het geheugen getraind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met muziekles beter kunnen schakelen tussen verschillende taken, makkelijker problemen kunnen oplossen en snel informatie kunnen verwerken.

Naast deze vaardigheden, leert het kind ook zich te concentreren, vermogen om aandacht te richten en doorzettingsvermogen. Helemaal aan het begin van de lessen, zal het waarschijnlijk nog niet heel geweldig klinken maar als het kind doorzet, zal het leren dat wanneer je doorzet, je resultaat kan behalen. Daarnaast worden de meeste muzieklessen in groepjes gegeven waardoor een kind heel letterlijk leert samenspelen en rekening houden met elkaar.

Tips

Muziek spelen en luisteren heeft dus ontzettend veel voordelen dus hier zijn wat tips om muziek in te zetten in de ontwikkeling van uw kind

  1. Luister veel muziek samen met uw kind en zing mee! Wanneer u meezingt, zal uw kind sneller meezingen.
  2. Voor wat oudere kinderen is www.ikcomponeer.nl een ontzettend leuke site waar kinderen zelf muziek kunnen ontwerpen. Er zijn veel mogelijk heden en het is makkelijk te gebruiken.
  3. Overal is muziek en zijn beats. Neem eens samen 2 vorken en tik op verschillende (niet-breekbare) voorwerpen in uw huis. Doe een ritme voor en laat uw kind dat ritme imiteren. Dit wekt enthousiasme op en traint de auditieve vaardigheid.
  4. Overal in uw lichaam is ook muziek! Probeer eens bodypercussie met uw kind. Stamp op de grond of trommel op uw benen. Oefen verschillende ritmes met uw kind.
  5. Probeer muziek interesse aan te wakkeren door eens zelf een muziekinstrument met uw kind te maken. Internet staat vol met makkelijke, leuke idee├źn voor instrumenten.
  6. Bij jonge kinderen kan u gerust een liedje vaak herhalen. Jonge kinderen houden van herhalen. Door herhalen weten wat er gaat komen en hebben ze de tijd om bijvoorbeeld te bedenken welke bewegingen of tekst erbij hoort
  7. Als u zingt, zing dan langzaam. Zo heeft uw kind de tijd om te luisteren en te begrijpen.
  8. Als u zingt, zing dan niet te laag. Kinderen hebben een hoge kinderstem en komen vaak niet bij lagere noten. Als u iets hoger zingt, is het voor kinderen makkelijker om mee te zingen.
  9. Overdrijf bewegingen, zo kunnen kinderen de bewegingen goog bekijken en meedoen. Daarnaast wekt het vaak veel enthousiasme.
  10. Gebruik makkelijke instrumentjes waarbij kinderen makkelijk kunnen meedoen zoals trommel of een kleine marimba.