Skip to main content

Ieder kind heeft er weleens last van: angst voor een aankomende toets. Bij sommige kinderen is deze angst zo groot dat het ertoe leidt dat ze minder goed presteren. Ze onderpresteren, niet omdat ze de stof niet goed onder de knie hebben, maar omdat ze faalangst hebben. Als ouder wil je jouw kind hier natuurlijk bij helpen. Wij van De Bijlesmeester hebben hiervoor 5 tips.

1. Stel jouw eigen verwachtingen bij

Dit geldt zeker niet voor alle ouders, maar soms hebben ouders erg hoge verwachtingen van hun kind. Daar is in principe niets mis mee,  tenzij jouw kinder hieronder begint te leiden omdat hij/zij van mening is dat deze verwachtingen niet waargemaakt kunnen worden. Laat dus weten dat je altijd van jouw kind houdt en trots op hem of haar bent, ongeacht de resultaten die hij of zij behaalt. Dat kan al veel druk van jouw kind afhalen.

2. Let goed op jouw taalgebruik

Zelfs als je niet te hoge verwachtingen aan jouw kind stelt, kan bepaald taalgebruik dit alsnog wel suggereren. Wanneer je jouw kind regelmatig complimenteert op zijn of haar resultaten in plaats van de getoonde inzet, dan kan jouw kind denken dat het alleen om die resultaten draait. Natuurlijk gaat het net zo goed om je best doen en dat moet voor een kind duidelijk zijn.

3. Herinner jouw kind aan zijn of haar succes

Een kind met faalangst heeft vaak het gevoel dat hij of zij altijd faalt, hierbij kan het helpen om hem of haar te herinneren aan behaalde successen. Als jouw kind moeite heeft met rekenen herinner hem of haar dan aan alle dingen die hij of zij wel al heeft geleerd. Deze nieuwe vaardigheid die hij of zij onder de knie moet krijgen, zal dus ook gaan lukken.

4. Verander de kijk op falen

Falen is niet altijd iets negatiefs, bekijk het positief en zie het als een extra leermoment. Laat jouw kind dit inzien. Je kunt jouw kind een positievere kijk op falen geven door hier meer over te praten en te vertellen dat het normaal is als je niet alles in één keer onder de knie hebt. Hierbij kun je ook gebruik maken van jouw eigen ervaringen. Het kan ook helpen om het woord ‘falen’ te vervangen met ‘leren’, dat klinkt een stuk positiever.

5. Help met positief denken

Wanneer jouw kind binnenkort een spreekbeurt of toets heeft en hij of zij last heeft van faalangst, zullen er waarschijnlijk veel negatieve scenario’s door zijn of haar hoofd spoken. Je kunt jouw kind uitleggen dat het helemaal niet zo hoeft uit te pakken en dat zelfs als de spreekbeurt of toets slechts verloopt, de negatieve gevolgen helemaal niet zo groot zijn als jouw kind denkt. Help jouw kind met relativeren, zodat hij of zij zich minder zorgen zal maken.

Deze tips kunnen jouw kind écht helpen met zijn of haar faalangst. Faalangst is niet in één keer opgelost en soms komt jouw kind er nooit helemaal vanaf. Met deze tips kan jouw kind er beter mee leren omgaan. Het is dus goed om hier de tijd voor te nemen.