Skip to main content

Wanneer jouw kind moeite heeft met een bepaald vak zoals rekenen of taal op de basisschool of wiskunde op de middelbare school, dan kan bijles een goede uitkomst zijn. Een goede bijlesdocent kan veel verschil maken en hierdoor kan de ontstane leerachterstand bij jouw kind worden ingehaald. Maar de bijlessen moeten wel goed verlopen om van toegevoegde waarde te kunnen zijn. Hierbij is een goede voorbereiding het halve werk. Om deze reden hebben wij verschillende tips die jou en jouw kind zullen helpen om goed voorbereid te zijn op de eerste bijles.

1. Bespreek de bijles met jouw kind

Bespreek samen met jouw kind wat jullie verwachten van de bijles. Denk hierbij aan de frequentie en de duur van de bijles, de onderwerpen die aan bod moeten komenen welke doelen jullie willen behalen. Samen moeten jullie eruit komen hoe de bijles eruit moet gaan zien. Misschien wil jouw kind maar een uur per week bijles, terwijl jij aan drie uur zat te denken. Het is belangrijk dat jullie samen op één lijn zitten.

Wanneer er een discussiepunt is waar jullie samen echt niet uit komen, kun je altijd advies vragen tijdens de telefonische kennismaking of aan de bijlesdocent zelf. Het aantal uren per week kan ook altijd nog aangepast worden, maar het is goed om als ouder en kind dezelfde insteek te hebben.

2. Maak jouw verwachtingen duidelijk

Door de verwachtingen van de bijles die jullie samen hebben bedacht duidelijk te delen met de bijlesdocent, zal de bijles voor alle partijen zo prettig mogelijk verlopen. De bijlesdocent kan er zo voor zorgen dat er tijdens de bijles goed tegemoetgekomen wordt aan jullie verwachtingen.

Bij De Bijlesmeester bespreken we de situatie van uw kind en de wensen ook altijd tijdens ons telefonische kennismaking nog voor de eerste bijles. Wij zorgen er dan ook voor dat de docent op de hoogte is van deze situatie, zodat de eerste bijles goed zal verlopen.

3. Kijk naar de planning

Zowel jouw kind als de bijlesdocent hebben waarschijnlijk een druk leven en bijles moet dus goed gepland worden. De eerste bijles wordt gepland door De Bijlesmeester op een moment dat zowel jullie, als de bijlesdocent goed uitkomt. Zorg er vóór de eerste bijles alvast voor dat je hebt uitgezocht op welke volgende momenten de bijles kan worden ingepland.

4. Laat jouw kind en de bijlesdocent kennismaken

Tijdens de eerste bijles wil je misschien wel direct de boeken induiken, maar laat jouw kind en de bijlesdocent eerst even rustig kennismaken met elkaar. Uiteindelijk zullen ze best veel tijd met elkaar doorbrengen. Het is daarom belangrijk dat er een klik is. Neem dus zeker wat tijd om elkaar te leren kennen. Voor jou is het waarschijnlijk ook fijn om te weten wie jouw kind bijles gaat geven.

5. Heb alle nodige materialen klaarliggen

De bijlesdocent zal bepaalde dingen nodig hebben voor de bijles. Indien je bijvoorbeeld wilt dat er geoefend wordt met het schoolwerk van de eigen school, in plaats van het oefenmateriaal van De Bijlesmeester, zorg er dan voor dat dat klaarligt. Maar bijvoorbeeld ook rapporten en oude toetsen kunnen goed van pas komen. Zorg er dus voor dat je dit bij elkaar hebt gezocht voordat de bijles begint, anders verlies je alleen maar kostbare tijd. Misschien moet je zelfs nog naar de zolder om oude rapporten terug te vinden, doe dit dus van tevoren.

Deze tips zullen erbij helpen om de eerste bijles direct zo effectief mogelijk te laten verlopen. Wanneer de eerste bijles goed verloopt, is de kans groter dat ook de volgende lessen goed zullen verlopen. Zorg er dus voor dat je als ouder, samen met jouw kind, alle voorbereidingen hebt getroffen voordat de bijles van start gaat. Veel succes!